הרצאות וסדנאות כלליות
שם הסדנה:"העיר העולה מהחולות"
נושא: סיפור הקמתה של העיר העברית הראשונה - פעילות חינוכית, חוויתית לילדים
כיצד מחליטים היכן מקימים עיר? איפה בתוך העיר ממקמים את בית הספר או את גינת המשחקים? מה לגבי החנויות ומקומות העבודה? וכיצד מחליטים החלטות לגבי התחבורה הציבורית וסלילת הכבישים? כל כך הרבה שאלות ועד כולן נענה בפעילות.
בפעילות נכיר את סיפורה של העיר העברית הראשונה דרך פעילות משחקית מהנה וייחודית שתלמד את הילדים כיצד נבנתה העיר תל אביב וכיצד נבנתה העיר שלהם.
נגריל צדפים, נמקם את הרכבת, את בית הספר ואת ביתו של ראש העיר, נגלה מי היתה הילדה הראשונה שנולדה בתל אביב ואת שמה המיוחד, נשמע על הרופא הראשון של העיר ועל מדליק הפנסים של השכונה, נגלה מדוע רבו התושבים על הקיוסק הראשון ומה חיים נחמן ביאליק היה אומר למוכרת הגזוז בקיוסק. דרך סיפורה של העיר העברית הראשונה נלמד כיצד עיר מתפתחת ותופסת לאט לאט את מקומה, נלמד לחקור את העיר שלנו ולהבין כיצד התפתחה, גדלה וכיצד העירייה ממשיכה לקבל החלטות ולהגדיל את העיר וכיצד זה משפיע על חיינו.
-
משך הפעילות היא כשעה וחצי וכוללת מטאקטים ומפה בתלת מיימד המציגה לילדים את רעיון הקמת העיר באופן משעשע ובלתי נשכח
-
הפעילות מתאימה לילדים בכיתות ג'-ד'
-
הפעילות אפשרית לכיתה אחת בכל פעם, בשל הרצון לשתף את הילדים בחוויה ובפעילות
שם הסיור: תל אביב - ככה פשוט"
נושא סיור: טיול רגלי מרתק מנוה צדק לאחוזת בית, על סיפור הקמתה של העיר העברית הראשונה
סיור בעקבות ניסוי ייחודי בו הצטרפו יחד 66 משפחות להקים עיר משותפת שלעולם לא היו מצליחים להקים בשום סיטואציה או מקום אחר.
חרדים וחילוניים, אשכנזים ומזרחיים, אנשי עסקים ושכירים, ילידי הארץ ועולים חדשים, נשים וגברים - כולם הצטרפו להם יחד והקימו עיר שכל הסיכויים היו לרעתה אבל למעלה מ 100 שנה אחר כך היא עדיין עומדת והיא אחת המרכזיות והמשפיעות ביותר על החברה, התרבות, הכלכלה והפוליטיקה הישראלית.
סיור מרתק היוצא מנוה צדק וצועד ברחובות הקטנים שלה עד לשדרה הראשונה "שדרות רוטשילד". במהלך הסיור נשוחח על הרעיון של הקמת "ניו יורק של המזרח התיכון". נשוחח על הדמויות השותפות בהקמת העיר, על ההצלחות והנפילות בדרך להגשמת החלום, נבין את מקומה של העיר בסיפור הציוני, נתהה בשאלה האם היא אכן בועה? נקשור בין אירועי היום במדינה להתנהלות העיר עצמה, נשוחח מדוע יש כאלו שאוהבים וכאלו המתנגדים - אך אף אחד אינו אדיש אליה. נצעד עד לביתו של ראש העיר הראשון מאיר דיזנגוף ונגלה מדוע הוכרזה הקמת המדינה דווקא בביתו.
סיור הצועד מ 1888 ועד 1948 - 60 שנה של התפתחות קהילתית, עירונית, כלכלית, תרבותית וציונית.
-
כמות משתתפים – עד 30 איש לסיור
-
משך הסיור הוא בין 2-3 שעות תלוי בכמות המשתתפים ובכמות הלוקיישנים
שם ההרצאה: "יום אחד באמצע מאי"
נושא ההרצאה: סיפור הקמתה המרתק של הקמת מדינת ישראל
ההרצאה מלווה את השומעים מכ"ט בנובמבר וההצבעה על תוכנית החלוקה באו"ם ועד לה' באייר, בשעה 16:00 אז עמד דויד בן גוריון על בימת ההכרזה במוזיאון תל אביב לאומנות וקרא בקול: "אנו מכריזים בזאת על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, היא מדינת ישראל".
על המהלכים שנלקחו בחדרי חדרים ובשטח, על החלטות גורליות והתערבויות בינלאומיות, על היהודים הפזורים בתפוצות המסייעים מאחורי הקלעים, על הידיעה ששוב, עומד העם היהודי לבד ועליו לסמוך על עצמו, על תוכנית החלוקה והשפעותיה, על מגילת העצמאות והקשר שלה להחלטת האו"ם, על החיבור בין תאודור הרצל, לחיים ויצמן, לדוד בן גוריון ועל 50 שנה בהם לחמו אלפים כדי להגשים חלום של דורות.
-
כמות משתתפים עד 100 איש
-
משך ההרצאה כשעתיים וכוללת שיח, סרטונים ומסמכים מרתקים
-
קהל יעד: כיתות י,-י"ב, תנועות נוער, צה"ל, תגלית ותיירים, צוותי חנוך והוראה
שם הסדנה: "פוטו-תרפיה"
נושא ההרצאה: פיתוח חוסן והתמודדות עם מצבי משבר בעזרת צילום
החיים בישראל מביאים אל פיתחנו אין סוף התמודדויות בעיקבותם אנו חווים לעיתים קרובות חוסר יציבות, אי וודאות, פחד וכאב.
אירועים אלו פוגשים אותנו ביום יום ומאלצים אותנו לחיות בחששות וזהירות המעכבים אותנו ואת חיינו.
כל אלו הובילו אותנו לחפש כלי שבאמצעותו ניתן לסייע לאנשים לדבר ולהתמודד ואנו מאמינים שבאמצעות "פוטו-תרפיה", ניתן להשיג את הכלים שיאפשרו לנו לפעול מול מציאות מאתגרת ולצייד את עצמנו בדרכי ראיה וחשיבה חדשים.
פוטותרפיה היא טכניקת טיפול באומנות, המציעה שילוב של פעילות הצילום ודרך הפריימים והצילומים - עוסקים ברגש. התמונה הופכת להיות אמצעי לתקשורת, עיבוד ופירוק של המציאות שבתוכה אנחנו חיים, כלי להתבוננות מחודשת וחיבור ופריקה של עולמות הרגש.
בסדנה נקבל כלים:
* להתבונן אחרת על המציאות
* נלמד לתרגל חוסן מול קושי ואי ודאות
* נעסוק בהכרות עם האני הגלוי והפנימי
* נמסגר מחדש מצבים מאתגרים
* נלמד לתקשר רגש ומחשבה ולהתבונן בתמונה.
* בסדנה נצלם, ננתח, נשוחח על התמונות שלנו
* נתוודע ונתרגל כמה כלים מעולם הפוטו-תרפיה ונאמץ אותם לעצמנו ולאחרים.
-
למשתתפים בסדנה אין צורך לדעת צילום ולא צריך ציוד מיוחד, המצלמה בטלפון מספיקה בהחלט.
-
כמות משתתפים – בין 10-15 איש, המפגש הוא קבוצתי, מדברים יחד, מעכלים יחד ומתייעצים יחד.
-
משך הסדנה היא בין 3-5 שעות תלוי בכמות המשתתפים
שם הרצאה/סדנה: "מי כותב את ההיסטוריה?"
נושא ההרצאה: למה בכלל ללמוד היסטוריה?
אז מי באמת כותב את ההיסטוריה שלנו? האם יש דרך להגיע אל היסטוריה שלא המנצחים כתבו? למה לשמר ולתעד אם בפועל אין חדש תחת השמש והכל חוזר על עצמו תמיד? האם אנחנו באמת לומדים מטעויות או הצלחות העבר? ואיך כל זה קשור לצורך לספר סיפורים, יכולת המושרשת בנו למעלה מ 100,000 שנה.
הרצאה שהיא גם סדנה המבקשת מהנוכחים לפתוח את הראש, לעסוק מעט בחשיבה ביקורתית ולהתמודד עם שבירת תבניות ותפיסות עולם על הידוע והמקובל עלינו.
בצהלך הפעילות נשאל שאלות על סטוריטלינג, על מיתוג ופרסום, על הכתוב ושאינו כתוב, על העידן המהיר הדיגיטאלי והטכנולוגי והאם הוא משפיע על כתיבת הסיפורים ההיסטוריה החברתית שלנו.
משך הפעילות: כשעה ו-45 דק' כולל סדנה
קהל יעד: בתי ספר, בני נוער, צוותי חינוך, מפתחי ומנהלי תוכן, מנהלים, רכזים ועוד
שם הסדנה: "לשחק כמו ילד - ליצור כמו אומן"
נושא: שלושה מפגשים המעניקים 6 כלים מעשיים לפיתוח חשיבה יצירתית
אנחנו נוטים לחשוב שיצירתיות היא נחלתם של גאונים, יחידי סגולה, כאלו שנגע בהם האל... אבל מה אם נגלה שבכולנו יש את אותו ניצוץ של גאונות? מה אם נגלה שכל מה שצריך זה למצוא את התחום שמלהיב אותנו ואז ללמוד כלים פשוטים כדי לטפח אותו.
אז כן, זה הסוד כולו!
ומהם הכלים המסייעים לעורר את היצירתיות שלנו?
למעשה, יש אין סוף. אני בחרתי להתמקד ב 6 מרכזיות, החשובות ביותר, אלו המניעות יצירה וניתנות ליישום בכל תחום, מקום וללא צורך בידע מוקדם. בסדנאות שלי אני גם מלמדת אותם, אבל גם מאפשרת התנסות מעשית בהם, חלקם באופן עצמאי וחלקם כעשייה קבוצתית.
בעולם המשתנה שלנו, שבו על כל נושא יש אין סוף זוויות הסתכלות ודעות – חשיבה יצירתית היא היכולת לחדש ולהציע מבט שונה וזו אחת היכולות המבדילות אותנו מהשאר, היא שתפתח בפנינו יותר דלתות ותעניק לנו יותר אפשרויות בעולם התחרותי.
"חשיבה יצירתית" היא כותרת כללית לאסופת יכולות המחדדות את הכוחות שיש בי ואותם נלמד להוציא לפועל. למשל: כיצד אני מגיב לחשיבה ביקורתית, לכוח וביטחון עצמי, ליכולת עבודה קבוצתית, אילו מיומנויות למידה ומחקר יש לי, מהי היכולת שלי להתבטא בעל פה ובכתב, כיצד אני מתפקד כשצריך לפתור בעיות ועוד.
הכלים בסדנאות טובים לא רק לפיתוח הכישרון שלי או לתועלת מקום העבודה שלי, אלא גם לחיי החברה שלי, לזוגיות שלי, לחיים האישיים שלי, בהתמודדות עם אתגרים וקשיי היומיום אבל גם עם הטוב וההצלחות בחייהם.
הסדנאות מאפשרות מקום בטוח ללמוד, ללא ביקורת, נשחק כמו ילדים ונצחק בקול רם, נחשוב כמו אומנים ובסוף הסדנאות יהיו בידנו כלים מעשיים ליישום ואולי אף רעיון ממשי אישי, שכל משתתף פיתח ויכול לצאת וליישם אותו בפועל ובעיקר.
אם נבין שרק אני יכול להיות אני, אוכל להביא את נקודת המבט האישית שלי ולשנות בעזרתה את כל המשחק...
2 / 3 סדנאות ( לא ניתן להעביר את התוכן בסדנה אחת בלבד)
משך כל סדנה: כשעתיים
קהל יעד: תלמידי כיתות יא-יב, מורים, צוותי חינוך, רכזי תוכן, יוצרים, וכל מי שמחפש לפתוח את המחשבה ולהשתעשע בחשיבה יצירתית
שם הסדנה: "ביאליק - לקרוא במשקל הנכון ולהביט בעיניים רעננות"
נושא: להתאהב ביוצר, להכיר אדם, לפענח אייקון לאומי
ההרצאה "לקרוא במשקל הנכון ובעיניים רעננות" עוסקת בהכרות עם חיים נחמן ביאליק האדם וחושפת את מורכבות חייו והיקף עשייתו של המשורר הלאומי.
ההרצאה מתחקה אחר הסיבות להפיכתו של ביאליק לדמות האניגמטית, הדואלית והמרתקת, ובין היתר עוסקת בשאלות: כיצד יכול להיות שאנחנו יודעים עליו כל כך מעט, אבל לומדים עליו כל כך הרבה? מדוע נהג השמיע באומץ רב, דרך שיריו את קולו של הדור היהודי החדש, אך הוא עצמו נשאר שקט ובלי מילים? כיצד יכול להיות שהאיש שכתב לילדים את השירים הכי מתוקים ושמחים היה בעצם אדם דיי עצוב? וכמובן, מדוע כונה "המשורר הלאומי" אם לא כתב שירים לאומיים?
הרצאת הכרות עם הדמות המופלאה והאניגמטית שהיא חיים נחמן ביאליק. תתכוננו להתאהב.
בהרצאה נתנסה בתרגילי כתיבה, נצפה בסרטונים קצרים, נחקור את ביתו הייחודי והקסום בתל אביב וננתח יצירה או שתיים.
משך ההרצאה + סדנת כתיבה - כשעתיים וחצי
קהל יעד: כיתות יא'-יב', צוותי הוראה וחינוך, מדריכי תיירים ותגליות המעוניינים להרחיב בידע על המשורר הלאומי והתרבות העברית, ומורים לספרות המעוניינים למצוא דרכים חדשות לשוחח על ביאליק לבגרות.
שם הסדנה: מאבק תרבותי וחופש שיפוטי
נושא: מדוע מגילת העצמאות אינה חוקה?
מגילת העצמאות היא אחד המסמכים המרתקים שנכתבו בהיסטוריה של מדינת ישראל. היא תלויה בכל מוסד ממשלתי, מופיעה כאייקון באין סוף טקסים ומעטרת משרדים ציבוריים מיום הקמת המדינה – אך בפועל אין לה מעמד משפטי במדינת ישראל ומעטים יודעים מה כתוב בה ומדוע.
בהרצאה נתחקה אחר התוכן והטכניקה, נפענח את שכתוב ושאינו כתוב במגילה, נעמיק פנימה וננסה לגלות מהן הסיבות שהמסמך הזה, ממנו נגזרים חוקי היסוד של המדינה - לא מחזיק במעמד חוקי במדינת ישראל ומה גורם לדוד בן גוריון, אחרון כותבי המגילה וראשון חותמיה, להימנע פעם אחר פעם מייסוד חוקה לישראל.
הרצאת הכרות עם מגילת העצמאות
משך ההרצאה+סדנה: כשעתיים
קהל יעד: כיתות י"א-י"ב, לפני בגרות ולפני צבא, מורים המחפשים דרך להנגיש ולהציג את מגילת העצמאות לתלמידיהם, צה"ל - למפקדים המבקשים לקשור בין ערכי צה"ל וערכי היסוד של מדינת ישראל ועוד.
שם ההרצאה: "פיאצה או אצטדיון – תפקידם של מוזיאוני העתיד"
נושא: על שיתוף פעולה, תוכן וקהילה.
מוסדות התרבות והאומנות בארץ ובעולם, נדרשים להתמודד כיום, עם מגוון אתגרים חדשים בתחומים ובהיקפים שלא נדרשו מהם עד כה.
הידע שהיה נעול בעבר במוסדות אקסקלוסיביים נשבר עם כניסת האינטרנט. כל אדם עם מעט סבלנות יכול להפוך למומחה בכל תחום. יצירות האומנות הטובות בעולם, זמינות לחקר ולהדפסה באיכות גבוהה לכל דורש ומעוררות שוב ושוב את השאלה על ההבדל בין מקור להעתק. הפילוג הפנימי בין מערכות המוזיאון השונות והפילוג בין המוזיאונים לבין עצמם מגבילים את צמיחתם, המדיות החברתיות מכתירות מלכים לפי היקפי חשיפה, אופנה וטרנדים הקובעים מה כדאי לקנות וממי כדאי ללמוד אך מעל כולם הטכנולוגיה, זו החולשת בעולם ומתקדמת בצעדי ענק אך מאתגרת עד מבטלת לחלוטין את המפגש האנושי והפיזי.
בתוך העולם המהיר והמשתנה הזה נשארו רוב מוסדות התרבות והאומנות בהגשה, שפה ומתודות של המאה הקודמת.
לאן צועדים המוסדות הללו במאה ה 21? כיצד נוכל לקדם באופן משמעותי את תפקדנו בחברה? מי הם השותפים הטבעיים שלנו? מהו כוחה של הקהילה שלנו ולמה היא נחוצה? עד כמה תוכן יכול לשנות את המצב? איפה כדאי לשים את הכסף? כל כך הרבה שאלות אבל עם מי אנחנו נפגשים כדי לענות עליהן?
ההרצאה "פיאצה או אצטדיון" שואלת בראש ובראשונה את השאלה מה רוצים המוזיאונים להיות כבר היום ומטרתה להעניק לצוותים השונים הפועלים בתוכו כלים מעשיים לשיפור וקידום מקומם בעולם. ההרצאה משולבת סדנה מבקשת לפתוח את גבולות המחשבה, למלא בהשראה, לחקור ולהציג את הנעשה בארץ ובעולם בתחום ומשוחחת על עוצמתם של שיתופי הפעולה, פיתוח תוכן וקהילה על מנת לשמור את הטוב ולשנות את שעבר זמנו, לעצב מחדש את התבנית ולהתמלא כוח ועידוד לעשייה חדשה ומגוונת.
משך הרצאה: כשעה ו-45 דק' כולל סדנה
קהל יעד מוזיאלי: צוותי חינוך, מפתחי ומנהלי תוכן, מנהלים, רכזים ועוד
שם ההרצאה: "איך אפשר לעוף כשיש תקרה"
נושא: בתי הספר של המאה ה-21
האם מערכות החינוך הפורמאליות בקריסה? האם המהפכה הטכנולוגית עלולה להחליף את המורים שלנו? איך מכינים את הנוער לעולם שאנחנו לא יודעים מה יהיה בו? איך מכירים את העולם של הנוער כבר היום? האם הטכנולוגיה יכולה לסייע לי ללמד כיתה לא הטרוגנית, או להעביר תוכן באופן חדש ומרתק? מהו תפקידו של המורה בעולם החדש? מוסדות החינוך מתמודדות עם ביקורות חריפות על תפקידן במאה ה-21, לכולם יש טענות אך האם מישהו מסייע להן למצוא פתרונות?
הרצאה משולבת עם סדנה, שכל מטרתה להעניק למורים כלים מעשיים לשינוי צורת הלמידה כיום, בין היתר נעסוק בהכרות עם המדיות השונות דרכם ניתן ללמד, עידוד, הענקת מוטיבציה, רעיונות לשיתופי פעולה והשראה למורים, איך מתמודדים עם התחושה שבכל יום יוצא משהו חדש, בין אי רצון לעייפות לנסות להכיר את האפליקציה החדשה. כיצד שוברים את התבנית וחושבים מחוץ לקופסה בחינוך, נחשף לרעיונות שיצרו שינויים משמעותיים בכיתה ובאופני הלימוד.
"איך אפשר לעוף כשיש תקרה" מנסה להציג בפני המורים דרך חדשה ללמד בעידן שמשתנה בכל יום, עמוס מגבלות, יעדים ודרישות חינוכיות ובכל זאת לא לפחד להעז, לא לפחד לעוף, ללמוד את עולם הנוער בכדי לחנך לפי דרכם ובעיקר איך להחזיר את הכוח החיובי למורה ולהזכיר לכולנו שחינוך תמיד היה המקור לכל המהפכות בעולם.
משך הרצאה + סדנה: כשעה ו 45 דק'
קהל יעד: מורים, צוותי חינוך, מנהלים, מפקחים, רכזי תוכן ועוד
* ההרצאה מועברת במסגרת "מרכז מפלים"
להזמנתה יש ליצור קשר עם המרכז: 050-3939720
שם ההרצאה: ״להכיר, לסמוך, להתאהב״
נושא ההרצאה: פיתוח תוכן חינוכי ושיווקי, ליחידים, במוזיאונים
תוכן הוא המילה הכי חמה בפתיחת המאה ה 21.
בעבר, היה הבדל ברור בין תוכן שיווקי לתוכן חינוכי - היום ההבדל הזה מטשטש עד כדי לא קיים.
הדרכה רגילה, הרצאה מתמשכת, שיווק ללא ערך, טלמרקטינג לא מובחן, כל אילו הן נחלת העבר. בעידן שבו הכל נגיש בלחיצת כפתור וכל הידע זמין מעכשיו לעכשיו בכל פלטפורמה - את הקצב מובילים אלו שמעניקים לקהל שלהם ערך נוסף.
ערך המייצר הכרות ואהבה הרבה לפני הביקור הראשון, ערך הנשען על הידע והחוזקות שלנו שאי אפשר להשיג בשום מקום אחר, אנחנו נמדדים באיכות, לא מחיר ולא בכמות, והקהל שעוקב אחרינו בוחר לקבל מאיתנו את הידע ולא ממקור אחר.
עבודת השיווק והקמת התוכן ארוכה, חלקו של התוכן אפילו יוגש בחינם, הפעילות שיספק תהיה זמינה בכל פלטפורמה, אבל החיבורים הללו מייצרים את קהל נאמן, חוזר, שמביא איתו חברים לכל ביקור חדש ודואג להעביר את השם שלנו לפחות לעוד 5 חברים.
״להכיר, לסמוך, לאהוב״ הוא התהליך שלקוח עובר מהרגע שהוא מגלה אותנו ועד שהוא מגיע אלינו ורוכש מוצרים או משלם כרטיס על אירוע שלנו. המטרה שלנו היא להמשיך ולספק לו את התכנים ולהעמיק את ההכרות איתנו.
הרצאה על שיווק ופיתוח תוכן למוזיאונים ומוסדות תרבות, בהתבוננות על דברים שקורים בארץ ובעולם ובניסיון ללמוד מכל אדם ומכל מקום כדי לקדם את המוסד שלנו.
משך ההרצאה: כשעה
קהל יעד: צוותי פיתוח תוכן, ניהול ופיתוח שיווק וצוותי הדרכה